Přeskočit na obsah

Cesta sáčkového čaje

První sáčkový čaj spatřil světlo světa už před více než sto lety. Měl nám usnadnit přípravu čajů a dostat se i tam, kde si sypaný čaj nemohli dovolit. A skutečně se tak stalo a brzy si onen sáček našel cestu do milionů domovů a čajových konviček. Bohužel s nástupem masové výroby kvalita sáčkových čajů klesala a velké společnosti pod vidinou zisku plnily sáčky horšími a horšími čaji. A příliš zdravé nebyly ani ty čajové sáčky.

Jedno se sáčkovému čaji upřít nedá – rychlost přípravy, ať už se spěchá kamkoliv. Mnozí také vychvalují čistotu přípravy, kdy nezůstávají žádné čajové lístky v nálevu nebo mimo něj. Někdo to všechno ocení a někomu to zkrátka nenahradí ten požitek z přípravy čaje, který si následně chce vychutnat a ne jen rychle poslat do žaludku. Historie sáčkového čaje je v každém případě poutavá.

Zrozen v USA

První vzorky čaje se dostaly zákazníkům do rukou v roce 1908. Čaj byl zabalen do malých hedvábných sáčků. Patent na popularizaci takto porcovaného čaje získal obchodník z New Yorku známý pod jménem Thomas Sullivan. Myšlenka na přípravu čaje však byla docela jiná a zde zvítězila pohodlnost lidí. Předpokládalo se totiž, že lidi čaj z hedvábných sáčků vsypou do hrnce a zalijí horkou vodou. Ale k čemu si dělat nepořádek, když šlo uchovat všechny čajové lístky po celou dobu pěkně pohromadě v sáčku a ten po vylouhování jednoduše vyhodit do koše.

Hurá do Británie! A dále do Evropy

V Británii se čaj zabalený do sáčku probojovával do hrnků pomalu. Jeho rozmach zbrzdila nejen druhá světová válka, ale také skeptický pohled Britů na takto připravovaný čaj. V druhé polovině 20. století zaujímal na trhu jen pár procent. Nakonec mu však Britové zcela podlehli a dnes je tento podíl více než 90 procentní. Dále už bylo jen otázkou času, aby se čaj nakonec dostal přes moře na evropský kontinent, kde si zakrátko našel mohutnou základnu svých přívrženců.

První čajová směs – blend

Velká Británie je ale zemí, kde vznikla první čajová směs, které obecně říkáme blend. Dnes jsou prakticky všechny čaje nabízené běžnými obchody směsí mnohdy i desítek druhů čajů z několika zemí. Čaj se v Británii smíchává už od konce 18. století a svého času jej ze všech nejvíce ocenila chudší vrstva obyvatel. Ta si nemohla dovolit kvalitní sypaný čaj, a tudíž se pro ni stal čaj smíchaný z několika levnějších sort a menšího množství kvalitních lístků výbornou alternativou.

Nevalná kvalita zbytkového čaje

Smířit se se sáčkovým čajem nemohli milovníci kvalitního a dobrého sypaného čaje. Kvůli čajovým sáčkům se ta pravá čajová kultura vytrácela a byla nahrazena něčím zcela neadekvátním. Byla to však volba lidí a většina z nich vyžadovala rychlou přípravu bez nutnosti znalosti druhů čajů a jejich přípravy. Rozhodující byla také cena, jež byla za krabičku porcovaného čaje nesrovnatelně nižší oproti sypaným čajům. Neomluvitelným problémem byl také fakt, že obsah sáčků se povětšinou skládal z čajů velmi špatné kvality a mnohdy celou náplň tvořil čajový prach. Ten navíc uvolňoval poměrně rychle látku tanin, zapřičiňující hořkost celého čaje.

Nic však netrvá věčně, a když si velcí prodejci uvědomili, že prodejem čaje nevalné kvality přicházejí o početnou skupinu lidí, kteří touží po čaji opravdu lahodném a zároveň by ocenili možnost jeho rychlé přípravy, začali obsah sáčku náležitě vylepšovat. Od těch dob jsou proto k mání i značně drahé sáčkové čaje s neporušeným čajovým listem.

Hedvábí, gáza, termoplastické vlákno i jiné experimenty

K čemu ale bude krásný a chutný listový čaj, když bude zabalen do čehosi chemického. Kvality a zdraví chtivý lid přestával být spokojený s obalem, který musel být napřed vybělen chlórem. Proces výroby čajového sáčku budil oprávněné obavy a nepříliš nadšení budila i kovová sponka, která nepříznivě reaguje s horkou vodou a látkami obsaženými v čaji.

Proměny čajového sáčku

I čajový sáček tak od samého svého počátku prochází změnami. Nejdříve tvořilo sáček ono hedvábí, později bylo nahrazenou gázou a k dalším možnostem patřil např. proděrovaný celofán nebo sáčky vyrobené z kombinace dřeva, rostlinných vláken, konopí a banánu. Nakonec jsme se dopracovali k našim známým sáčkům z konopného a termoplastického vlákna.

Výrobci opět podlehli volání lidí a většina z nich za čas přišla se svým zdravotně nezávadným sáčkem. Vyráběny byly ze zdravější, nebělené celulózy, dále z nylonu svařeného do tvaru pyramidy. Do takového sáčku bylo navíc vidět a zákazník si tak mohl být jistý, že uvnitř nejsou pouze drobné čajové zlomky nebo čajový prach. Vysoce kvalitní jsou pak sáčky vyrobené ze směsi hedvábí a obilného škrobu. Jsou ručně šité nebělenou bavlnou a čaj schovaný uvnitř je často s příměsí různých květů, např. chrpy či jasmínu.

CTC dobývá svět sáčkových čajů

Drtit, natrhat a srolovat, to je filozofie zpracování čaje metodou CTC. Toto zpracování čaje bylo zahájeno Williamem McKercherem v indickém Assámu.

Výroba CTC čaje

Během výroby projíždí lístky čaje přes řadu válečků na speciálním CTC roleru se stovkami ostrých výstupů, které dají vzniknout malým granulím černého čaje. Šťáva vyprodukovaná během celého procesu se k lístkům opět přidá a teprve poté se začne s fermentací a sušením. Hotový produkt se v nálevu projevuje červenohnědou barvou, plnou a robustnější chutí a pronikavým aroma. Jde o poměrně homogenní druh čaje, který ačkoliv je vyráběn z různých druhů čaje, bývá chuťově stále stejný. Do čajových sáčků byl však ideální a tak se jím začali ve velkém plnit a poměrně svižným tempem zaplavili svět sáčkových čajů.

autor: Selena N.B.H.

Pozn.: CTC čaj je vhodný na přípravu Yogi čaje. Pokud si chcete připravit tento výborný, zdravý nápoj, nalijte 0,4 dcl vody a do ní vsypte koření dátá masala. Nechte zhruba 15 vařit a poté přidejte přibližně 3 lžičky čaje CTC, 0,2 dcl mléka. Dosladit vše můžete 2 lžícemi medu.

Pestrý, ale ve své kategorii

Je vidět, že čajový sáček ušel kus cesty a dá se říci, že minimálně v nouzi má i milovníkům čaje co nabídnout. Může oslovit kvalitními lístky, dobrou chutí i neškodným obalem. Pravdou však zůstává, že nikdy nenahradí čajové rituály prováděné čajovými mistry a znalci. Čajový sáček je odlišný svět prostý možnosti sledovat čajové lístky v konvičce či gaiwanu nebo rozvíjení chutí a vůní v každém dalším nálevu.