Trio čajů z Keni

Všichni známe především čaje z Číny, Japonska a Tchaj-wanu. Dále jsou nám známé čaje z Indie, byť je spíše znám čajový pojem Darjeeling, Assám nebo Nilgiri. A pokud nám nejde pouze o množství vyprodukovaného čaje, ale také kvalitu, řadí se tyto země mezi největší producenty čaje na světě. Proč však nezkusit lahodné celolisté čaje také z jiných zemí? Paradoxně jdou sehnat stejně jednoduše, jako čaje z čajových velmocí. Dovozcem těchto netradičních čajů je Petr Sič, který je zároveň autorem hned několika zajímavých čajových projektů.

K přípravě čaje jsem používal gaiwan od Ferdinanda Hovančíka. Opět velmi pěkná práce z rukou našich českých keramiků.

Tentokrát si budeme nalívat misky čaje z Keni. Ano, i v této zemi se vyrábí kvalitní a chutný čaj. Vyjma Keni dováží Petr Sič do naší vlasti čaje z Gruzie, Vietnamu či Thajska. Činnost Petra Siče nás zaujala už dříve zejména v souvislosti s projektem Sdílené čajové zahrady v Gruzii, která celá funguje v organickém režimu a již teď nabízí zájemcům možnost zpracovat si vlastní čaj od utrhnutí čerstvých čajových lístků po závěrečné sušení (a popíjení nálevu z) čajových lístků.

Čaje s jasným původem

Záměrem našich degustačních článků není primárně popis přípravy čaje a jeho chuťových / vonných vlastností a jejich případné hodnocení – neboť přípravu si většina upravuje sobě na míru a podrobný chuťový a vonný profil čaje je spíše subjektivní záležitostí, často jsou tyto informace dostupné také na webu prodejce. Hlavním cílem je prezentace čajů s jasným původem, kde existují přímé kontakty na farmáře a kde farmáři znají a uplatňují organické zemědělství. Jedná se o čaje, které nejsou bezejmenným produktem a často se k nim váží zajímavé příběhy. Chceme tímto podporovat ty, kteří sem tyto čaje vozí a mimo jiné např. zajišťují, že farmáři dostanou za svoji práci adekvátní odměnu.

Kde leží Čína, Japonsko a jiné známé čajové země, ví jistě každý. V případě Keni jsem si dovolil zhotovit malou mapu pro lepší orientaci. Keňa leží na jihovýchodě Afrického pobřeží.

Představujeme černý čaj Rhino

Jedná se o černý čaj z oblasti ležící v blízkosti národního parku Mt. Kenya. Park Mt. Kenya se nachází ve výšce od 3 200 m. n. m. a součástí tohoto parku je také nejvyšší hora Keni, Batian (5 199 m. n. m.). Lístky pro tento čaj jsou sbírány ručně, ale zpracování je již strojové.

Černý čaj s obsahem celých listových pupenů, které mu propůjčují velmi zajímavé aroma a chuť.

Pohled na část čajové plantáže nacházející se v okolí hory Mt. Kenya.

Představujeme černý čaj Mitchi

Stejně jako předchozí čaj, i tento je plně oxidovaný. Pochází z oblasti Mitchi Mikuri. Lístky pro tento čaj jsou taktéž sbírány ručně, ale zpracování je již strojové.

Čajová směs obsahuje i značné množství řapíků. Ve výsledku to však chuti a vůni čaje nikterak neubližuje.

Čajové plantáže v oblasti Mitchi.

Představujeme Silver Tips

Tento čaj pochází z oblasti nacházející se v okolí národního parku Mt. Kenya, který se táhne 60 km podél hor. Celá oblast parku je bohatá na srážky – což dokládají mnohé turistické servery. Zajímavostí tohoto čaje je jeho sběr a zpracování, které představuje kompletní ruční práci. Jedná se tak o čaj velmi vysoké kvality.

Silver Tips z Keni jsou skutečně poutavou variací na čínský Bai Hao Yin Zhen. Pupeny jsou mírně ochmýřené, delší a masitější. Dobrou zprávou je to, že směs obsahuje minimum tipsů zlámaných či jinak narušených. Už jen to je samo o sobě záruka kvalitního čajového zážitku.

Jak budeme čaje připravovat?

Součástí těchto degustací (pokud to bude možné) bude představení přípravy typické pro daný region nebo pro výrobce čaje. Každý výrobce čaje má většinou vlastní preferovanou metodu jeho prezentace. Rádi bychom vám tímto dali možnost vychutnat si tyto čaje po způsobu výrobního regionu. Vyjma toho budeme čaje degustovat také v čajovém testeru, který může představovat variantu svižnější přípravy čaje např. v práci.

Čaj Rhino jsme připravili podle doporučené přípravy:

5 gramů čajového listu na 120 ml gaiwan.

  1. nálev – 95 ºC, 20s,
  2. nálev – 95 ºC, 30 s,
  3. nálev – 95 ºC, 40 s,
  4. nálev – 95 ºC, 55 s,
  5. nálev – 95 ºC, 75 s,
  6. nálev – 95 ºC, 180 s,
  7. nálev – 95 ºC, 320 s.

Tipsy jsou spíše neporušené, stejně jako samotný list. Směs obsahuje minimální množství řapíků a lístky jsou rovnoměrně zpracovány.

Nyní k samotné degustaci
Chuťový profil tohoto černého čaje je skutečně bohatý. To je vyjma zpracování dáno přítomností velkého množství vrcholových listových výhonků, tzv. tipsů. Celému čaji dominuje přirozená sladkost a chuťové tóny připomínající především čokoládu, citrusy a bylinky. Jednotlivé nálevy mají plošší, avšak lahodné tělo, které se rozprostře po celých ústech a zanechává dlouhotrvající aftertaste – určitě se vyplatí mezi nálevy chvíli počkat a zaměřit se na vnímání dochuti. Hořkost a svíravost je pouze lehká a příjemně doplňuje celkový charakter čaje. Sladkost si tento čaj zachovával i v posledních nálevech, čímž přímo vybízel k nekonečnému zalívání. Aromatický profil listu poměrně rychle ustupuje s dalšími nálevy, po prvním nahřátí přináší svěží sladkost, čokoládové tóny a malý náznak sušených hub.

Čaj Mitchi jsme připravili podle doporučené přípravy:

5 gramů čajového listu na 120 ml gaiwan.

  1. nálev – 95 ºC, 20 s,
  2. nálev – 95 ºC, 30 s,
  3. nálev – 95 ºC, 40 s,
  4. nálev – 95 ºC, 50 s,
  5. nálev – 95 ºC, 60 s.

Listy čaje Mitchi jsou více „nalámané“ než v případě předchozího čaje. Ovšem to, a dále také kvalitní zpracování a pěstování lístků, propůjčuje čaje silně kořeněné aroma a chuť, která si najde své příznivce. Kvalitní zpracování lístků je znatelné také z jednotné hnědé barvy všech lístků.

Nyní k samotné degustaci
Černý čaj Mitchi poutá svojí živostí a řízností evokující divokou přírodu. Vyznačuje se plnou nasládlou chutí a počáteční lehkou hořkostí. Ta se rozplyne s dalšími nálevy, kde do popředí vstoupí sladkost a oříškové tóny. Čaj po sobě zanechává příjemný aftertaste. Citrusy jsou nejvíce znatelné ve třetím nálevu a příjemně je doplňovaly lehké tóny hořké čokolády. Poslední dva nálevy již nebyly tolik bohaté ve spektru chutí, přesto však stále chuťově vyvážené a příjemně se pily. Vyhřátý list má sladkou vůni a připomíná pražené oříšky a dřeviny.

Tip k párování s jídlem – po skončení degustace jsem si dal plátek sýru sladkého typu. Jeho chuť byla čajem znatelně umocněna a dlouho setrvávala v ústech. Byl to pro mě skutečně lahodný chuťový zážitek. Nedoporučuji však sýrem prokládat samotné popíjení, neboť následně nelze vnímat chuťový profil čaje.

Příprava čaje Silver Tips:

5 gramů čajového listu na 100 ml konvičku.

  1. nálev – 90 ºC, 60 s,
  2. nálev – 90 ºC, 50 s,
  3. nálev – 90 ºC, 60 s,
  4. nálev – 90 ºC, 70 s,
  5. nálev – 90 ºC, 80 s,
  6. nálev – 95 ºC, 120 s.

Pupeny nenesou žádné viditelné známky špatného sušení a porušení.

Nyní k samotné degustaci
Čaje Silver Tips jsou pro mě srdeční záležitostí … ne však doslova 🙂 … mám je velmi rád a baví mě porovnávat jednotlivé rozdíly, které jsou diskutované (např. rozdílnost variet) nebo zjevné (např. Silver Tips z různých koutů světa). V případě tohoto čaje uvádíme vlastní variantu přípravy, při které nám na základě našeho vnímání vyšel čaj chuťově a aromaticky nejlépe. Nálev je ve všech případech velmi jemný, dobře klouže do krku bez náznaků trpkosti, svíravosti nebo hořkosti. Zpočátku chutná příjemně po bylinkách až zralém ovoci, v pozdějších nálevech se přidávají mléčné a smetanové tóny. Těm, kteří vyhledávají a jsou navyknutí na silnější a výraznější chutě, pravděpodobně příliš do noty nepadne – čaj si v každém nálevu udržuje lehkost a jemnost a obecně jakákoliv výraznější chuť v ústech dovede profil čaje doslova „umlátit“. Ať tak nebo tak, v každém případě se jedná o velmi delikátní záležitost, kde bych ocenil i větší, než 50 gramové balení čaje, které mám k dispozici.

V souvislosti s tímto čajem připravujeme článek zaměřený na čaje Silver Tips a jejich srovnání hned z několika úhlů pohledu, kde budeme vycházet mimo jiné také z degustace bílých čajů uskutečněné v pražském čajovém studiu.

Tester – poslední zkouška

Na závěr jsem připravil čaje v testeru. Porovnával jsem však pouze dva černé čaje (porovnávat je spolu se Silver Tips by nebylo zrovna dvakrát přínosné). V obou případech byly čaje výrazné chuti, po celou dobu pití mě provázela silně až lehce kořeněná chuť. I přesto byly chutě obou čajů rozdílné. Čaj Rhino byl oproti čaji Mitchi jemnějších tónů a chuťově barvitější. Osobně to přisuzuji minimálnímu poškození listů a přítomnosti vrcholových výhonků. U čaje Mitchi se v závěru objevuje trocha trpkosti. Oba čaje voní příjemně kořeněně a po zchladnutí se přidává složka zralého ovoce.

Srovnávat se daly bohužel pouze dva černé čaje. Silver Tips budeme v tomto článku jenom pít. Srovnávání čajů Silver Tips si necháme pro další článek.

Silver Tips, světový čaj

Jsem moc rád, že se mi dostal do rukou bílý čaj typu Silver Tips až z daleké Keni. Silver Tips se řadí k mým oblíbeným čajům a je pro mě gurmánským zážitkem je porovnávat napříč zeměmi, sklizněmi nebo např. z hlediska kvality. Z mé strany největší veřejná degustace obsahovala Bai Hao Yin Zhen z Číny a dále pak Silver Tips z Nepálu a Srí lanky. Porovnávali jsme také jarní a letní sklizeň a dva často diskutované druhy Bai Hao Yin Zhen vysoké kvality. Degustace to byla vskutku velmi zajímavá a přinesla mnoho zajímavých poznatků. Mezi čaji se totiž nacházela, kromě variety sinensis také varieta assamica. U asámské variety byla znatelná lehká a sladší chuť, nálev byl plnější a jemnější. Určitě se můžete těšit na článek, kde budou nejen tyto poznatky srovnány mezi sebou. Na obrázku níže vidíte srovnání jednotlivých pupenů, liší se od sebe poměrně zásadně, ať už tvarem nebo mohutností. I toto téma bude obsahem zmiňovaného článku.

Porovnání jednotlivých tipsů. První skupina jsou tipsy z čaje Bai Hao Yin Zhen, druhá skupina Silver Tips z Nepálu, další pak ze Srí Lanky a poslední je náš Silver Tips z Keni.