Vnímání čaje a realita čaje

Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že většinově je čaj považován za velmi jednoduchý nápoj bez většího náboje. Příliš nás neelektrizuje, jako to umí např. slova káva, drink nebo víno či pivo. Onen obyčejný a levný sáček, kterého nálev má chuť tak akorát, který se nedá zkazit a kterého zbytek beze studu vylijeme, se nám zkrátka příliš vryl do paměti.

Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že to absolutně nereflektuje současnou kulturu čaje v naší zemi.

V současnosti je svět čaje skutečně pestrý a s dostatkem informací, které nám pomáhají se v něm orientovat – poznávat kvalitní čaj od méně kvalitního, čerpat znalosti o způsobech využití čaje a možných zdravotních benefitů čaje, a hledat vlastní preference. Pokud vynecháme raritní, soutěžní nebo jiným způsobem specifické čaje, máme zde širokou paletu těch, kde při výběru záleží čistě na subjektivních pocitech, důvěře a znalostech.

Totiž víte, v čem spočívá složitost odborného hodnocení čaje? Odpověď můžeme hledat třeba u vína. Když si originálně zabalenou lahev vína koupí deset obchodů, stále budou prodávat onu originálně zabalenou lahev vína. Kdežto když si deset obchodů koupí určité množství jednoho druhu čaje, nutně to neznamená, že budou všechny obchody ten čaj prodávat pod stejným názvem a popisem. Při nákupu čajových lístků totiž nenakupujeme finální produkt, ale surovinu, ze které si čaj připravíme až svépomocí.

Je pravděpodobné, že se do jisté míry tento fakt, kdy nejsme schopni objektivně u cenově dostupných sypaných čajů určit kvalitu, promítá do celkového vnímání čaje. Na opačné straně je v naší zemi čaj skutečně jako doma, ačkoliv se zde nikdy nepěstoval. Máme k dispozici čaje ze všech koutů světa a z nespočtu zahrad a spolu s tím mnoho lidí, kteří mají s čajem mnohaleté zkušenosti a podílí se na jeho vývoji.

Sáčkový a sypaný čaj

Srovnání těchto dvou produktů už proběhlo tisíce a shrnutí, že se jedná o dva odlišné produkty, považuji za velmi trefné. Sypaný čaj nabízí pestrost, rozmanitost, široké využití v gastronomii, a ačkoliv situace sběračů čajových lístků není vždy příliš ideální, přináší tento typ čaje farmářům větší zisky. Nabízí také příběh, přidanou hodnotu čaje, jež nám odkrývá cestu a historii čaje, a často také myšlenku, s kterou byl daný čaj vyprodukován.

Drink Coco Republica nabízí čajovna Oriental Lounge.

Sypaný čaj v současném světě

Sypaný čaj má neoddiskutovatelnou hodnotu, neboť nás provází už tisíce let, ovlivňoval dějiny, byl a stále je součástí aukcí a soutěží, a nakonec si nachází cestu do světa barmanů a kuchařů. Stává se základem novodobých drinků v doposud v tomto směru nepříliš ukotveném prostoru – pro mnohé barmany je to velmi sympatická oblast nového experimentování. Jak již mohli mnozí na vlastní chuťové pohárky zjistit, čaj je výtečným prvkem při tvorbě likérů, čehož je důkazem Metelka Tea Spirit – český likér vytvořený z gruzínského čaje, čisté brandy a moravského medu.

V rámci restaurací je čaj díky svému takřka neohraničenému chuťovému spektru ideálním doprovodem pro větší i menší jídla, přičemž menu jídel propojených s čajem najdete ve světově známých restauracích. Malou ochutnávku jednak čajových drinků, tak také lehkých jídel spárovaných s čajem můžete vyzkoušet např. v ostravské čajovně a cestovatelském klubu Oriental Lounge. Ve spolupráci s Czech Teatenders jsem pro tento podnik vytvořil celkem pět signature drinků postavených na čajové bázi. Párování s jídlem zde prezentuje menu 4 lehkých dezertů servírovaných s čínskými, japonskými nebo nepálskými čaji. Míst, kde si můžete vychutnat čaj v tradičním i moderním duchu, existuje mnohem více, přičemž rádi bychom v rámci časopisu prezentovali především taková místa, kde čaj doznává nového přístupu. Přičemž není záměrem bojkotovat v naší zemi již tradiční a zavedené čajovny – chceme klást v tomto směru důraz na zaznamenání vývoje čajové kultury.